Okres zbiorów herbaty zwykle rozpoczyna się pod koniec lutego i na półkuli północnej trwa do września lub października. Rośliny herbaciane rosną w rzutach, podczas których z łodyg wyrastają nowe pąki liściowe. Te impulsy wzrostu są znane jako rzuty, a regiony herbaciane zwykle mają trzy lub cztery różne rzuty na rok uprawy. W miesiącach zimowych rośliny odpoczywają i przechowują składniki odżywcze w korzeniach, koncentrując się na nowym wzroście wiosną. W związku z tym wiosenne zbiory uważane są za najcenniejsze w roku.
Zielona herbata
Istnieje wiele korzyści zdrowotnych płynących z zielonej herbaty – > https://cupandyou.pl/herbata.html. Jednym z nich jest zawartość przeciwutleniaczy. Zielona herbata zawiera katechiny, grupę naturalnych przeciwutleniaczy. Związki te są ważne w zapobieganiu tworzeniu się wolnych rodników w organizmie, o których wiadomo, że odgrywają rolę w starzeniu się i wielu chorobach. EGCG jest jedną z najsilniejszych katechin występujących w herbacie i została przebadana pod kątem korzyści zdrowotnych. Oprócz katechin zielona herbata zawiera kilka innych minerałów i aminokwasów.
Czarna herbata
Istnieje kilka badań potwierdzających korzyści zdrowotne czarnej herbaty, szczególnie w walce z rakiem. Jednak nadal brakuje jakości badań na poziomie molekularnym. W związku z tym potrzebne są dalsze badania, aby dokładnie określić, w jaki sposób czarna herbata może zapobiegać i leczyć raka. Na razie te korzyści to w dużej mierze mit. Jednak te odkrycia mogą pewnego dnia okazać się niezwykle korzystne dla ludzi. Tymczasem codzienne picie herbaty może być zdrowym nawykiem. Ale, jak w przypadku każdej korzyści dla zdrowia, jest kilka rzeczy, które powinieneś wiedzieć o czarnej herbacie, zanim zaczniesz ją popijać.
Biała herbata
Naukowcy odkryli, że biała herbata zawiera dużą ilość L-teaniny, polifenolu, który zwiększa poziom serotoniny, dopaminy i GABA w organizmie. Te neuroprzekaźniki są odpowiedzialne za regulację nastroju, czujności i koncentracji. Biała herbata zawiera również duże ilości polifenoli, naturalnych substancji, które działają jako przeciwutleniacze. Związki te pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do starzenia, przewlekłego stanu zapalnego i osłabienia układu odpornościowego.
Herbata ziołowa
Herbata ziołowa to doskonały sposób na relaks ciała i umysłu. Ma wiele zalet, w tym zmniejszenie bólu, lepsze trawienie i wzmocnienie odporności. Oprócz tego korzyści płynące z picia herbaty ziołowej mogą pomóc w cukrzycy typu 2 i zapobiegać niektórym nowotworom. Oto spojrzenie na niektóre z najpopularniejszych rodzajów herbat ziołowych i jak wybrać najlepszą dla siebie. Oprócz tych korzyści herbata ziołowa jest również uważana za bezpieczną dla wszystkich grup wiekowych i może być stosowana zarówno przez mężczyzn, jak i kobiety.
Herbata bezkofeinowa
Herbata bezkofeinowa zawiera tylko 1-2% zawartości kofeiny jej oryginalnego odpowiednika. Dekofeinacja przetwarza kofeinę z materiałów poprzez ich gotowanie, mielenie lub ekstrakcję. Powstałe produkty bezkofeinowe są powszechnie znane jako bezkofeinowe. Jednak proces może być mniej wydajny, jeśli zawartość kofeiny w herbacie jest zbyt wysoka. Herbata wyższej jakości może być pozbawiona kofeiny innymi metodami.